Kalevala Korun julkaisemalla vanhojen korujen sivustolla voi tutustua sen tuotannosta poistuneiden korujen näyttävään kuvastoon, jonne on valittu korumalleja eri vuosikymmeniltä. Kalevala Koru on ammentanut alunperin ideoita korumalleihin Suomen historiasta ja kulttuurista. Kalevala Koron omistaa Kalevalaisten Naisten Liitto.

Luhalahden riipus hopeisena
Luhalahden riipus (hopea). Kalevala Korun vanhojen korujen kuvasto.

Kalevala Korun kotisivun mukaan ”Kalevala Korun lähtökohta on pysynyt samana: moderni ja historiallinen korumallisto elävät täällä rinnakkain. Tärkein on aina ollut koru. Koru, jolla on tarina.” Tämän blogin tarkoituksena on kertoa tarina Luhalahden riipuksesta (riipus.1542), joka kuului Kalevala Korun mallistoon lyhyen ajan 1970-luvulla. Korua valmistettiin hopeisena ja pronssisena. Korun malli on Kalevala Korun vanhojen korujen sivuston mukaan saatu Tampereen museosta. Korun löytöpaikka on Ikaalisten Luhalahti. Lisäksi mainitaan, että koru ei todennäköisesti ole esihistoriallinen.

Tampereen kaupungin museopalveluiden kokoelmayksiköstä aluksi saadun tiedon mukaan museon arkistoista ei löytynyt tietoa Luhalahden riipuksesta. Hieman myöhemmin museosta tuli tieto, että Luhalahden riipus on ilmeisesti Kalevala Korun ja Kalevalaisten Naisten Liiton yhdessä suvijuhlaan 1969 valmistama. Silloin toteutettiin Ikaalisiin liittyen solki ja riipus. Malli saatiin Kalevalaisten Naisten Liitolta löydettyjen tietojen mukaan Tampereen Museossa säilytettävästä Ikaalisten Luhalahdesta löytyneestä muinaisesineestä, jonka tutkijat arvelevat olleen valjasosan.

Kalevalakorun Korun vanhojen korujen sivustolla mainittu Tampereen museo viittaa todennäköisesti Hämeen museoon, joka oli tuolloin kansantieteellisten ja arkeologisten esineiden museo Tampereella. Hämeen museon luetteloista ei kuitenkaan löytynyt tietoa, joka viittaisin Luhahden riipuksen mallina olleeseen valjaanosaan. Ylipäänsä Tampereella museon kokoelmissa on hyvin vähän esineitä Ikaalisista.

Luhalahden riipus pronssisena
Luhalahden riipus (pronssi). Juuso Kalliokosken kokoelma.

Kalevalaisten Naisten Liiton toimintakertomuksessa mainitaan Luhalahden korun mallina nimenomaan muinaisesine. Tampereen kaupungin museopalveluiden kulttuuriympäristöyksiköstä saadun tiedon mukaan korun malli ei olisi esihistoriallinen, eikä korun mallia myöskään löytynyt Hämeen museon arkeologisista kokoelmista. Kulttuuriympäristöyksikön mukaan korun malli voisi liittyä kansallisromantiikkaan. Myös Kalevala Koru Oy:ltä saadun tiedon mukaan Luhalahden riipus pohjautunee tuotekuvauksen perustella nuorempaan esineeseen. Monet Kalevala Korun malliston niin sanotut klassikkokorut ovat rautakautisten eli suomalaisesta näkökulmasta katsottuna esihistoriallisten esinelöydösten kopioita tai mukaelmia ajoittuen 1200-lukua varhaisemmille vuosisadoille.

Kalevala Korun vanhojen korujen kuvasto
Kalevala Koru
Kalevalaisten Naisten Liitto
Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry.

Advertisement